Slik ber du om utsettelse og lenger kredittid fra leverandørene

Publisert 03.04.2020

Mange bedrifter sender ut fakturaer i starten av måneden. Dersom din virksomhet har lite penger på konto kan det være smart å ta kontakt med leverandørene for å be om utsettelse så fort som mulig, råder Tom Nielsen i INTUNORs avdeling for økonomistyring.

Utsette leverandørfaktura

Banker og andre kredittinstitusjoner blir i disse dager nedringt av bedrifter som trenger ekstra tilførsel av kapital. Smart, men for mange lite effektivt, sier Tom Nielsen i INTUNORs avdeling for økonomistyring.

– Ettersom bankene er forsiktige med å låne ut penger til bedrifter i likviditetsproblemer kan et mer effektivt tiltak være å ta en telefon til de største leverandørene for å be om betalingsutsettelse og bedre betingelse, sier bedriftsrådgiveren.

– Jeg tror at alle virksomheter setter pris på at kunder viser at de ønsker å gjøre opp for seg til tross for at de befinner seg i en vanskelig situasjon. I en konstruktiv samtale kan man, for eksempel, be om utsettelse til myndighetene har utbetalt deres kompensasjon, fortsetter han.

Det er også viktig å tilstrebe at alle abonnementer som ikke er i bruk blir midlertidig avsluttet. Det gjelder eksempelvis kasseavtaler, avisabonnement, og programvarelisenser.

– Dersom noen leverandører ikke evner å være litt ekstra fleksible i denne vanskelige perioden kan man vurdere å lete etter nye partnere etter krisen, sier Nielsen kontant.

Henvendelse pr. epost eller telefon

Økonomen oppfordrer bedrifter som ikke har tid eller anledning til å ringe leverandørene om å sende en epost for å unngå at saker ender i inkasso.

– Det viktigste er at man er proaktiv og viser at man har lyst til å gjøre opp for seg. Her kan man oppfordre leverandører som har innsigelser på bedriftens forslag om å ringe, sier han.

– Epostadressen til de fleste leverandørene ligger i økonomisystemet. Alternativt finner man den på en av fakturaene. Send eposten som blindkopi. Slik vet ikke leverandørene hvor mange du har sendt meldingen til, legger han til.

Trenger du bistand med å forhandle frem bedre kredittider? Ta kontakt med INTUNOR Business & Financial Management på BFM@Intunor.com, eller ring Tom Nielsen på + 47 915 10 851.