Fra venstre: Preben Wiksèn, Torben Torbjørnsen og Fritz Hansen

INTUNOR omtales som en rakett i Finansavisen

Publisert 01.03.2019

Tre måneders drift var det som skulle til for at nykommeren Intunor tok steget opp på pallen blant de norske økonomi- og regnskapsbyråene. «Mor-regnskap», Sandra Riise, som i over 20 år var adm. direktør i Regnskap Norge, er styreformann i selskapet, mens «veteranen» Torben Torbjørnsen er ansvarlig for den daglige driften.

– På pallen etter kun tre måneders drift er veldig bra. Målt etter omsetning er det bare Azets og Sparebanken 1 Regnskapshuset SMN som er større enn oss, sier adm. direktør Torben Torbjørnsen.

Intunor ble etablert den 8. november 2018. I begynnelsen av februar i 2019 passerte selskapet 200 ansatte og omsetningen til selskapene som er under Intunor-paraplyen er allerede kommet opp i rundt 220 millioner kroner.

– Vi har gjort flere oppkjøp. Under Intunor, som er investerings- og administrasjonsselskapet, ligger det nå åtte heleide datterselskaper. Sand Økonomi, som i fjor omsatte for rundt 40 millioner kroner, ble kjøpt for bare noen få dager siden, sier markedsdirektør Fritz Hansen.

Samtlige av selskapene som nå er en del av Intunor har tidligere vært forsøkt kjøpt opp av andre aktører i markedet.

– Jeg har selv vært med på oppkjøpsprosesser rundt flere av disse selskapene tidligere i karrieren. Den gang var kanskje ikke kjemien den helt rette, men denne gangen klaffet det veldig bra, sier han.

– Jeg tror vi har hatt en 7-8 selskaper som har forsøkt å kjøpe oss seneste to årene, bekrefter Preben Wiksén, adm. direktør i Sand Økonomi.

Wiksén har ikke vært interessert i aktører med en tradisjonell tilnærming til markedet.

– Når vi fant en aktør som tør å tenke nytt og utfordre bransjen på en god måte, så ble det veldig fristende å kunne tilby tjenester med en gang, som det hadde tatt oss veldig lang tid å utvikle på egen hånd.

Tar ikke hvileskjær

Intunor har i dag en egenkapital på 100 millioner kroner og en gjeld på svært beskjedne 8,5 millioner kroner.

– 75 prosent av våre eiere er «driftsaksjonærer». Når vi gjør oppkjøp er det noen som vil ha pengene opp på bordet, men de fleste har fått aksjer og er med videre på eiersiden, sier Torbjørnsen.

Torbjørnsen og Intunor har ingen planer om å ta noen hvileskjær fremover. Selskapets aggressive oppkjøpsstrategi fortsetter og målet om å nå en omsetning på 300 millioner kroner allerede før sommeren er så absolutt innen rekkevidde.

– 300 millioner innen sommeren ser ut til gå greit. Ved utgangen av 2019 forventer vi at omsetningen er oppe i 750 millioner kroner. I 2020 er ambisjonene å passere milliarden.

For å få dette til må selskapet utvide sitt geografiske nedslagsfelt.

– Det er fortsatt mye å hente i det norske markedet, men skal vi nå våre vekstmål må vi også se ut av Norge. Vi har allerede prosesser på gang i Sverige og Finland, og vi regner med å være operative i hvert fall i Sverige allerede før sommeren.

Redefinerer regnskapsmarkedet

Intunors aktiviteter er direkte tilknyttet områder som regnskap, økonomi og lønn, IT-consulting og software, HR og rekruttering og bemanning av økonomi og IT-funksjoner.

– Det vi har gjort er å redefinere regnskapsbyråenes tjenester og produkter til SMB-bedriftene. Vi har i realiteten etablert en helt ny sektor.

Torbjørnsen har vært i regnskapsbransjen i 20 år. Han har sittet i ledelsen i tungvektere som blant annet Accountor og Visma Services.

– Regnskapsbyråene har vært og er fortsatt produksjonsbedrifter. Vi er den eneste i bransjen som tilbyr helintegrerte tjenester. En SMB-bedrift kjøper i dag vanligvis regnskap- og økonomitjenester fra fire forskjellige leverandører. Fra oss kan de få alt fra en leverandør og de slipper også å oppleve at leverandørene skyller på hverandre når ting ikke fungerer. Det er vi som må håndtere kundens problemer uansett årsak, sier han.

Utarmet av skyleverandørene

Torbjørnsen og Hansen er heller ikke imponert over hva regnskapsbyråene har klart å få ut av de nye skysystemene.

– Det har vært en enorm greie å få regnskap- og økonomirapporteringssystemene opp i skyen. Men hva hjelper egentlig det når regningen til kundene fortsetter å vokse samtidig som de får levert omtrent det samme som de fikk tidligere.

Skysystemene har ifølge Intunor-sjefene heller bidratt til å styrke økonomien til aktørene i regnskapsbransjen

– Bransjen har rett og slett latt seg utarme av skyleverandørene. Vi har fått kundene våre med opp i skyene, men det økonomiske utbyttet for oss har vært helt marginalt. Bransjen sliter fortsatt med elendig inntjening, sier Hansen.

Inntjeningen i Intunor er det imidlertid ingen ting å si på.

– Våre datterselskaper har en EBITDA-margin på mellom 15 og 20 prosent. Det må vi også ha for å oppnå en resultatgrad etter skatt på mellom åtte og ni prosent, sier Torben Torbjørnsen.