
Likviditet: Verktøyene du bør ta i bruk
Er du usikker på om likviditeten er god nok? Det kan du enkelt avdekke med enkle beregninger. Tom Nielsen i INTUNOR Advisory peker ut formler, nøkkeltall og verktøy bedriftsledere bør ha et forhold til.
Likviditetsgrad formel
Svake resultater kan man leve med i perioder, men dersom likviditeten - eller disponible midler - er dårlig er det vanskelig å opprettholde driften. God likviditet gir deg også mulighet til å gjennomføre investeringer som senker kostnadene på sikt. Det er derfor viktig å ha bevisst forhold til likviditet.
– Det finnes flere måter å kartlegge og få kontroll over likviditeten. Man kan blant annet følge med på utviklingen i likviditetsgrad 1. Den beregnes ved å dele omløpsmidler på kortsiktig gjeld, sier business controller Tom Nielsen i INTUNOR Advisory.
Omløpsmidler er likvide aktiva som sirkulerer i virksomheten. Eksempler på dette er bankinnskudd, kontanter, varelager og investeringer.
– Vi pleier å si at likviditetsgrad 1 skal være over to. Personlig liker jeg best å måle likviditeten ved å ta omløpsmidlene minus varelageret og delt på den kortsiktige gjelden. Det er fordi varelageret ofte er vanskelig å omsette. Da kan en likviditetsgrad på 1 aksepteres.
Dersom regnskapet er oppdatert kan man enkelt hente ut tallene fra balansen i regnskapet. Klikk her for å lese mer om balansen i Altinn.
Likviditetsbudsjett
Selv om likviditetsgraden på en god måte viser om likviditeten er tilfredsstillende i dag forteller den lite om hvor mye penger virksomheten vil ha til disposisjon i tiden som kommer. Til det kan man bruke en likviditetsprognose.
– Til forskjell fra normale budsjetter viser likviditetsprognosen når pengene faktisk går inn og ut av bankkontoen. Husleien, for eksempel, betales ofte kvartalsvis selv om den er fordelt pr. måneder i budsjettet.
– På samme måte går penger inn og ut med moms. Det har en betydelig effekt på likviditeten, men ikke resultatet.
Ønsker du en gratis mal for likviditetsbudsjett? Klikk her for å laste ned vår mal for likviditetsbudsjett.
Enkle grep for bedre likviditet
Dersom prognosen viser at likviditeten ligger an til å bli for svak finnes det råd.
– Det viktigste man gjør er å sørge for at man følger opp de som skylder en penger på en god måte. Denne oppfølgingen kan delvis automatiseres i økonomisystemet.
– Videre kan man be om betalingsutsettelser og lengere kredittider hos leverandørene. I noen tilfeller kan det også være hensiktsmessig å selge noen fakturaer for å få pengene raskt inn på konto. Alternativt kan man låne litt penger for å dekke kostnader i perioder med svakere likviditet gjennom banklån og kassekreditt.
Bedriftsrådgiveren anbefaler også at man inngår avtaler om månedlige betalinger med viktige leverandører for å stabilisere likviditeten. INTUNOR publiserte nylig en sak med 7 tiltak for bedrifter som vil bedre likviditeten i nedgangstider. Les mer om tiltak for bedre likviditet.
