Mann som forteller hvordan du kan bytte regnskapsfører.

Bytte regnskapsfører? Dette bør du tenke på

Publisert 20.08.2020

Ønsker du å bytte regnskapsfører? Terskelen for bytte av strømleverandør, telefontilbyder og forsikringsselskap er ofte ansett som lav. Men, når det kommer til bytte av regnskapsfører er det mange som kvier seg. Det er det ingen grunn til, forteller Lars Lundemo i INTUNOR Services.


Slik bytter du regnskapsfører

Det er ikke vanskelig å bytte regnskapsfører så lenge man velger riktig leverandør, bedyrer Lars Lundemo i INTUNOR Services. Han anbefaler at man bytter regnskapsfører mellom MVA-terminene.

– Jeg forstår at mange bedrifter synes det er skummelt å bytte regnskapsfører. De frykter at første lønnskjøring blir feil, at prosessen er tidkrevende, langtekkelig omregistrering i Altinn, og at kostnadene knyttet til byttet er høye. Slik er det dog ikke om man velger et byrå med gode rutiner og høy kompetanse, sier han.

Ofte er utfallet faktisk helt motsatt, mener han.

– Vi finner alltid manuelle prosesser som kan automatiseres eller rutiner som kan forbedres. Så lenge man bytter regnskapsfører mellom momsperiodene, som innebærer at man starter med tilnærmet blanke ark, er det enkelt å bytte regnskapsfører.

Ønsker du rimeligere regnskap? Klikk her for 7 tips som reduserer regnskapshonoraret 35 prosent


Hvorfor bytte regnskapsfører?

Regnskapseksperten forteller at det er mange årsaker til at bedrifter bytter regnskapsfører.

– I de aller fleste tilfeller kommer kundene til oss for de ønsker å sette ut en jobb de gjør selv i dag. Mange bytter også fordi man ønsker en økonomisk rådgiver fremfor en person som kun «puncher» bilag.

En annen årsak er at man ønsker å flytte oppdraget til en fagekspert med bransjeekspertise.

– Bransjekunnskap bidrar til at man kjenner regnskapslovgivningen relatert til bransjen og leverer rapporter tilpasset driftstypen. Samtidig vet den hvordan man jobber smart for å løse disse oppgavene.

– Bransjeeksperter ofte kommer med gode råd som bidrar til økt verdiskapning. Det er fordi den kjenner til hva andre lignende virksomheter gjør for å optimalisere driften.

Slik sjekker du om du blir overfakturert


Fem ting å tenke på når man skal bytte regnskapsfører

Lundemo anbefaler at man tenker på følgende når man skal flytte regnskapet til et nytt byrå:

  1. Velg en partner som drives av teknologi. Det sikrer lavere kostnader over tid: Automatikk bidrar til tidsbesparelser, datakvaliteten øker som følge av mer korrekt bokføring, produktiviteten øker ved at man kan godkjenne bilag og timelister på farten i app, og samhandling med regnskapskontoret blir enklere.
  2. Finn et regnskapshus som kan din bransje. Den kan komme med gode råd som bidrar til økt verdiskapning og bruker mindre tid på å forstå gjeldende lover og regler.
  3. Be om referanser. Det er ikke noe poeng å velge en regnskapsfører uten fornøyde kunder.
  4. Bytt regnskapsfører i riktig tid. Altså, mellom MVA-terminene.
  5. Benytt anledningen til å rydde opp i rutinene. Sitter du fast i et gammelt økonomisystem? Snakker systemene dine godt sammen? Og, bør arbeidsfordelingen mellom din bedrift og regnskapsfører endres? Det er ting man bør tenke på.


Spørsmål? Ta kontakt med Marius Kristiansen på 406 06 670 eller marius.kristiansen@intunor.com.


Ebok Rimelig Regnskap