Beste gratis fakturaprogram

Topp 4 gratis fakturaprogram i 2021

Publisert 18.05.2021

Hvorfor er det slik at fakturering ofte føles som den tyngste delen av et prosjekt? Beregne pris, velge riktig MVA, finne frem vedlegg, hente ut selskapsopplysninger og betalingsoppfølging i etterkant - oppgaver som stjeler tid og som burde brukes til fakturerbart arbeid.

Alle disse «skremmende» aktivitetene knyttet til det å lage faktura er årsaken til at man bruker fakturaprogram. Med få tastetrykk henter fakturaprogrammet automatisk inn selskapsopplysninger, beregner MVA, sørger for at fakturaen er bygget etter gjeldende regler.

I den siste tiden har stadig flere fakturaprogram skiftet forretningsmodell fra gratis fakturering til betalt fakturering. Derfor har vi dykket inn i materien for å finne fakturaprogrammene som fortsatt er gratis.


De beste gratis fakturaprogrammene

Gratis fakturaprogram:

 • Centiga for bedrifter som ønsker å sende et ubegrenset antall gratis PDF eller EHF-faktura. Kraftig funksjonalitet som masse- og abonnementsfakturering. Mulighet for gratis regnskap.

Delvis gratis fakturaprogram:

 • Systima – for bedrifter eller privatpersoner som vil sende gratis PDF eller EHF-faktura. Her koster det dog penger å fjerne reklame og Systima-logo på faktura.
 • Nettgiro – for deg som kun vil sende PDF-faktura (EHF, purring og brevpost mot betaling)
 • Debet – for bedrifter eller privatpersoner som kun vil sende gratis PDF (EHF, purring og brevpost mot betaling)

Det er kun Centiga og Systima som gratis fakturering uavhengig av fakturaformat. De andre tilbyderne på listen er kun delvis kostnadsfrie. Merk at det også finnes aktører som tilbyr gratis prøveperiode og gratis fakturering inntil 10 faktura i året som ikke omtales i dette innlegget.


Hva kjennetegner gode, gratis fakturaprogram?

Gode fakturaprogram kjennetegnes av brukervennlighet, bred funksjonalitet og støtte for fakturaformatene PDF og EHF. De aller beste fakturaprogrammene åpner også for at man kan føre regnskap i samme system – de kalles ofte økonomisystem.

I oversikten over de beste gratis fakturaprogrammene er det kun Centiga som tilbyr gratis regnskap – en fin funksjon for næringsdrivende som etter hvert må føre regnskap.

Annen funksjonalitet som kjennetegner de beste gratis fakturaprogrammene:

 • Ubegrenset gratis fakturering
 • Mulighet for å bestemme fakturautseende (legge til logo, endre språk m.m)
 • Kunde- og produktoversikt hvor du kan hente ofte brukte produkter og fakturamottakere
 • Abonnementsfakturering, slik at faste, periodevise faktura sendes på autopilot
 • Purring og inkasso – mulighet for å outsource betalingsoppfølging til profesjonelle

Link til mer informasjon om gratis fakturaprogram for bedriftBeste gratis fakturaprogram for privatpersoner

Systima er det eneste fakturaprogrammet på listen som tilbyr gratis fakturering for privatpersoner i alle format. Her kan privatpersoner uten organisasjonsnummer lage og sende faktura helt kostnadsfritt.

I motsetning til Centiga, koster det penger å sende faktura uten Systima-logo. Men ellers er fakturaprogrammet en god løsning for privatpersoner som skal sende faktura.


Gratis fakturaprogram Excel – ikke anbefalt

For mange nye næringsdrivende kan det være fristende å føre regnskap i Excel-mal. Det anbefales ikke av følgende tre årsaker:

 1. Bokføringsloven sier at faktura skal være forhåndsnummerert og skal ikke kunne endres i ettertid. Det er ikke gjennomførbart i Excel eller Word, som i praksis betyr at det ikke er lov.
 2. Nettbaserte fakturaprogram veileder deg slik at alle faktura møter myndighetenes krav til faktura. Det øker sjansen for at fakturaene blir betalt i tide.
 3. Moderne fakturasystemer kjenner igjen kunder du har fakturert tidligere, og åpner for mer effektive faktureringsprosesser. Hvorfor ikke prøve når det uansett er gratis?

Klikk her for å prøve Norges første gratis faktura- og regnskapsprogram


Centiga gratis fakturaprogram