Bank ID

Har du lastet ned BankID-appen?

Publisert 01.09.2022

Hvis du ikke har lastet ned den nye BankID-appen anbefaler vi deg å gjøre det før utfasingen av BankID på mobil begynner denne måneden.

I september begynner utfasingen av BankID på mobil, og byttes ut med en app istedenfor. Derfor bør du laste ned BankID-appen allerede nå. Her forklarer vi hvorfor BankID på mobil byttes ut, og hvordan du enkelt laster ned den nye appen ved hjelp av tre enkle steg.

Hva er BankID?

BankID er en personlig elektronisk legitimasjon og fungerer som sikker identifisering og signering på nettet. Det er en måte å bekrefte hvem du er elektronisk, på samme måte som du bruker pass i den fysiske verden.

Du identifiserer deg enten ved hjelp av en kodebrikke, SMS, kodekort, app eller personlig passord.

Hvorfor BankID på mobil blir historie

Grunnen til at BankID på mobil skal fases ut er at den er basert på gammeldags teknologi. Dagens løsning e avhengig av et fysisk SIM-kort og SMS-tjeneste for å motta meldingen med referanseord. Den nye løsningen med BankID-app trenger kun internett.

I tillegg skal det bli enklere og mer tilgjengelig for brukerne å benytte BankID-appen, og det sparer brukerne for tid. I dag bruker du rundt et halvt minutt på å logge inn med BankID på mobil, mens med den nye appen vil du kunne bruke under ti sekunder. Med den nye appen kan du logge deg inn med BankID med ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk, istedenfor telefonnummer og fødselsdato som brukes i dag.

Løsningen i dag, som er BankID på mobil, er mer begrenset enn det BankID-appen vil være, og noen typer dokumenter støttes ikke for signering med dagens løsning.

Men utfasingen vil ikke skje over natten. BankID skal gradvis fases ut slik at brukerne skal få en god overgang. Utfasingen starter nå i september og vil vare noen måneder fremover.

Hva skjer med kodebrikken?

For deg som fortsatt sverger til den fysiske kodebrikken, kan du fortsatt kunne bruke denne.

Noen forbrukere er mindre digitale, og derfor vil kodebrikken fortsatt fungere som et alternativ til BankID på mobil – og nå for BankID på app.

Slik laster du ned BankID-appen

Det er enkelt å ta i bruk den nye BankID-appen og de aller fleste norske banker støtter appen. Noen banker har også utviklet egne apper for engangskode.

Under ser du bankene som allerede har er:

Men før du laster ned den nye BankID-appen bør du sjekke at du har et aktivt BankID-sertifikat, da dette kan være utløpt dersom du ikke har brukt kodebrikken på lang tid. Hvis BankID-sertifikatet ikke lenger er aktivt, vi du ikke kunne aktivere BankID-appen.

Nedenfor viser vi deg hvordan du enkelt kommer i gang med den nye appen.

  1. Last ned BankID-appen på mobilen.
    Bruk denne lenken for App Store (Apple), og denne for Play Store (Android).

  2. Logg inn med din BankID og vent i en time.
    Deretter følger du de ulike stegene og legger inn informasjonen som du blir bedt om, før du kan trykke «Logg inn med BankID». Velg en innlogging, du kan også logge inn med BankID på mobil for å aktivere BankID-appen.

  3. Fullfør aktiveringen.
    Det siste steget er å logge inn med BankID slik at appen kan bli klar for bruk. Dette har du altså to timer på å gjøre, men det tar kun noen få sekunder. Deretter velger du hvilken bank du vil koble deg opp mot, og vipps så er du ferdig!

BankID- app med utenlandsk nummer

For å aktivere appen må du ha en BankID som er aktivert. Det er ikke mulig å aktivere appen med et utenlandsk telefonnummer. Operatøren/SIM-kortet du bruker på telefonen må også være norsk.