Det er viktig å hjelpe regnskapsføreren med å ferdigstille regnskapet. Hvis ikke kan det bli dyrt, advarer Elise Redse Bratfos i INTUNOR Services.

Årsoppgjør: – «Verstingene» taper flere hundre tusen

Publisert 03.01.2020

Det kan koste bedriften dyrt å være sent ute med årsoppgjøret. Koordinator Elise Redse Bratfos ved INTUNOR Services forteller at det er mye å spare på å være proaktiv og behjelpelig i prosessen med å ferdigstille regnskapet.

Én gang i året må norske bedrifter levere et komplett årsregnskap til myndighetene. Formålet er å formidle nyttig informasjon om virksomhetens økonomiske utvikling og finansielle stilling.

Dersom bedriften er tidlig ute med å levere nødvendig dokumentasjon til regnskapsføreren, er prosessen kjapp og rimelig. Men, «rotete» bedrifter kan tape stort på manglende kontroll.

– I tilfeller hvor regnskapsføreren må mase om dokumentasjon, blir dyrebar tid kastet bort på «ingenting». I tillegg straffer myndighetene sen levering med inntil 57.500 kroner i gebyr pr. oppgave, sier årsoppgjørskoordinator Elise Redse Bratfos i INTUNOR Services.

– Dermed beløper det samlede tapet seg fort til flere hundre tusen for små og mellomstore bedrifter. Det kan bety starten på slutten, fortsetter hun.

Den første fristen bedriftene må forholde seg til er 31. januar. Da skal aksjonærregisteroppgaven leveres.

De flinkeste vinner på flere fronter

Regnskapssjefen opplever at bedrifter som er raskt ute med å ferdigstille årsregnskapet ofte gjør det bedre driftsmessig.

– Det sier seg selv at bedrifter som kaster bort ressurser på bøter, økonomikonsulenter, og revisorer har mindre ressurser til å investere i egen virksomhet.

– Jeg ser også at de som er tidlig ute med å ferdigstille regnskapet har en tendens til å tjene mer penger på driften. Det skyldes nok at de har mer tid til å stake ut kursen for hvor selskapet skal i tiden som kommer fremfor å fokusere på fortiden.

Tre tips til et effektivt årsoppgjør:

1. Vær tidlig ute. Lever all nødvendig dokumentasjon til regnskapsføreren før den spør (varetelling, fakturaer, kvitteringer på utlegg etc.). Forsøk å sende dokumentasjonen i én «bulk» fremfor sporadiske eposter.

2. Vær ajour. Start det nye regnskapsåret best mulig. Sørg for at regnskapet er ajour fra måned til måned.

3. Vær tilgjengelig. Unngå at revisor og regnskapsfører bruker mye tid på å etterspørre informasjon. Husk også at det ikke er farlig å spørre dem om hjelp.

Ønsker du hjelp med et effektivt årsoppgjør til lave priser? Ta kontakt med INTUNOR ServicesBFM@Intunor.com.